23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Første dynamiske, grønne Power-to-Ammonia-anlæg tager form

Den grønne omstilling kræver effektiv lagring af vedvarende energi, og til det formål er flere Power-to-X-anlæg ved at skyde op i Danmark. Anlæggene omdanner grøn elektricitet til en anden energiform, fx. grønne brændstoffer. Og i Lemvig er man nu for alvor i gang med anlægsfasen med verdens første dynamiske grønne ammoniak-anlæg (PtA-anlæg), som kobles direkte til vedvarende energi .

Udløber
31. december 2023

 

 

I Vestjylland bliver skrives der  energimæssig verdenshistorie med opførelsen af et såkaldte Power-to-X-anlæg.  Anlæggene skal give den grønne omstilling vinger, så grøn elektricitet fra vind eller sol kan lagres til andre og mere varige energiformer – for netop lagring af den grønne elektricitet er en markant udfordring for at lykkes med den grønne omstilling.

Med strøm og vand kan man via elektrolyse producere grøn brint til for eksempel transportområdet. Men hvis man videre forædler brinten ved at tilsætte kvælstof i forlængelse af elektrolyse-processen, skabes ammoniak. Ammoniakken kan indeholde markant mere energi end brint, og dermed er ammoniak mere velegnet til tung transport som for eksempel skibsfart.

Samtidig er det nemmere at distribuere ammoniak end brint, fordi infrastrukturen bag allerede er modnet. Dermed er ammoniakken på flere måder nemmere at kommercialisere på den korte bane.

Den såkaldte Power-to-Ammonia-teknologi skal nu for alvor forædles til konkrete formål. Ved landsbyen Ramme i Vestjylland er et EUDP-projekt i gang med at bygge verdens første dynamiske PtA-anlæg. Anlægget har Skovgaard Energy, Topsoe og Vestas som partnere i et samarbejde med ABB.

Anlægget skal efter planen være i drift i starten af 2024, og anlægsprocessen begynder for alvor at tage form nu.

ABB segmentansvarlig Jeppe Skovgaard Bentzen forklarer:  Vi er glade for at være en del af dette banebrydende demonstrationsprojekt, der nu for alvor begynder at tage form. ABB leverer fuld elektrisk integration for PtA-anlægget med kontrol og styring af den samlede proces. Hos ABB har vi blandt andet kompetencer inden for automation (kontrol og styring) og elektriske integrerede løsninger, hvor vi sammensætter løsninger med egne såvel som andres produkter specielt tilpasset kundens behov. I dette tilfælde handler det både om den fulde automation samt elektriske distribution fra elektrolyse-processen til den videre forædling af brint til ammoniak – og alt derimellem, siger han.

Dynamisk anlæg med egen elforsyning

Anlægget kommer til at operere med energi fra egne vindmøller og solceller, så det ikke kommer til at forbruge energi fra det etablerede elnet. Denne type anlæg bliver kaldt dynamiske, og det i Ramme bliver det første af sin slags i verden.

– Det unikke ved de dynamiske anlæg er, at de kan producere grønne brændstoffer, når solen skinner og vinden blæser, mens de kan skære produktionen ned, når der ikke er sol eller vind. På den måde adskiller anlægget sig fra andre typer PtX-anlæg, som er direkte koblet til det etablerede elnet, og som derfor ikke er lige så agile i forhold til at tilpasse sig fluktuationen i den vedvarende energi, fortæller Jeppe Skovgaard Bentzen. Han fortsætter:

– Det bliver en kompleks opgave i den grønne elektrificering at få de forskellige PtX-anlæg til at køre mest hensigtsmæssigt. Vi skal hele tiden have nok energi tilgængelig til de tidspunkter, hvor vi ikke kan producere tilstrækkelig vedvarende energi fra eksempelvis sol og vind. Samtidig skal driften af PtX-anlæggene tilpasses kapaciteten i elnettet, så det ikke bryder sammen, når udsvingene i energiproduktion og -forbrug bliver for store. Netop i det spændingsfelt kommer de dynamiske anlæg til at spille en afgørende rolle, fortæller ABB’s segmentansvarlige.

Ud over som brændstof til tung transport vil den grønne ammoniak kunne anvendes som gødningsprodukt i landbruget. I dag sker størstedelen af ammoniakproduktionen til kunstgødning ved hjælp af fossile brændsler. Det anslås, at cirka en procent af verdens CO2-udledning1 kommer fra traditionel ammoniakproduktion.

Pioner i den grønne omstilling

Bygherre og anlægsejer er Skovgaard Energy, der er en innovativ og visionær investor i den grønne omstilling. Skovgaard Energy ejer blandt andet vindmøller og solcelleanlæg rundt omkring i Danmark. Teknisk direktør hos Skovgaard Energy, Pat A Han, fortæller at da der er tale om et demonstrations- og udviklingsprojekt, har det været vigtigt med en samarbejdspartner, som forstår, at intet er låst fra begyndelsen og som har mod på ændringer undervejs i projektet, efterhånden som man bliver klogere. ABB er en god partner, der har lænet sig over projektbordet fra tidlig fase og bidraget positivt i dialogen om valg af udstyr og løsninger.
Han pointerer, at det er en stor fordel i projekterings- og anlægsfasen, at ABB har solid erfaring med processerne forbundet med ammoniak-produktion.

ABB's Process Automation-forretning automatiserer, elektrificerer og digitaliserer industrielle processer, der opfylder en lang række vigtige behov – fra forsyning af energi, vand og materialer til vareproduktion samt transport af disse til markedet. Med sine ~20.000 medarbejdere, førende teknologi og serviceekspertise hjælper ABB Process Automation kunder inden for proces-, hybrid- og maritime industrier med at forbedre deres ydeevne og sikkerhed i driften og dermed muliggøre en mere bæredygtig og ressourceeffektiv fremtid. go.abb/processautomation

ABB er teknologisk førende inden for elektrificering og automation, der muliggør en mere bæredygtig fremtid med effektivt brug af ressourcer. Ved at forbinde teknisk knowhow og software optimerer vores løsninger den måde, hvorpå ting fremstilles, transporteres, drives og betjenes.
ABB bygger på mere end 130 års ekspertise, og vores ca. 105.000 medarbejdere brænder for at udvikle løsninger, der kan accelerere den industrielle transformation.

ABB A/S
Meterbuen 33
2740 Skovlunde
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK31371716
P nummer: 1002887225

Send til en kollega

0.093