23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Fiberføringer igennem gas- og vandrør - omkostningseffektivt og muligt

Der er ingen tekniske grunde til at afvise placering af fiberføringer igennem gas- og vandrør.

Fiberoptiske installationer er i dag hverken dyre eller besværlige, og teknologien har over det seneste årti for alvor givet den kobberbaserede kommunikation baghjul.

Men ikke alle husstande og virksomheder i Danmark – og andre lande for den sags skyld - har fiberbaseret TV, telefoni og internet? Hvorfor?

En stor del af forklaringen ligger i omkostningerne til gravearbejdet ved fremføring af nye fibre til hjem, industri eller kontorer. Det er dyrt og besværligt at lægge nye medier i jorden, og der er kun kunderne til at betale for installationen.

Men vent nu lige lidt. Alle bygninger har jo vandfremføringer - og i Danmark har rigtig mange boliger og erhvervs-bygninger også gasinstallationer til gasfyret opvarmning, og disse rør ligger jo allerede i jorden. Det ville jo være ideelt, hvis man kunne bruge den del af infrastrukturen til at bære fibrene frem til slut-brugerne. Det er faktisk muligt.

Hans Følsgaard A/S har produkter fra leverandører, som fremstiller rørender og forgreninger, der tillader placering af fibre inden i vand- eller gasrør, hvor fiberen uden at forstyrre fremføringen af de andre medier kan komme frem til bygninger uden gravearbejde, indskydning eller yderligere gennembrud af husmure eller fundament.

Allerede i brug i udlandet
Teknologien er allerede i brug i lande som Tyskland, hvorfra mange af de fittings og anlægsdele, man skal bruge til fiberoptisk transmission gennem forsyningsrørene, også bliver produceret. Tyskerne er jo rationelle mennesker, men også konservative, og de vil godt lige se, at en teknologi fungerer, før de implementerer den i bredere forstand.

Fiberoptikken må selvfølgelig ikke forstyrre leverancen af eksempelvis vand og gas – og det gør den heller ikke. Vandforsyningen holder et skarpt øje på kimtallene, som beskriver bakterieindholdet i vandet, men en god gennemskylning af et vandrør efter installation af en rørføring til en optisk fiber fjerner den smule forurening af vandrøret, som installationen måtte have medført.

Materialevalget er det samme for fiberføringen som for vandrør og haner, så der kommer altså ikke fremmede materialer ind i vandforsyningen. Og arealmæssigt fylder en fiber kun få promille af det tværsnit, som vandrøret har, så en fiberføring i vandrøret forstyrrer ikke flowet.

Tætheden har selvfølgelig stor betydning for både vand- og gasinstallationer. Ingen vil acceptere vand- endsige gasudslip, og derfor er producenterne af de adaptere, forgreninger og føringsrør, der skal anvendes til fremføring af fiber igennem gas og vandrør ekstremt omhyggelige med fremstillingen af de relevante komponenter. Forskellige gas- og vandinstallationer med samtidig fiberfremføring har arbejdet med driftstryk mellem 0 mbar og 16 bar uden nogen form for lækager eller andre problemer, så funktionen er både dokumenteret og godkendt på førende markeder.

Mange fikse komponenter
Man kan takke den sene udbredelse af fiberoptiske installationer i Tyskland for gennembruddet. I mange nybyggerier har forsyningsselskaberne billiggjort installationerne gennem den koncentriske indføring af fiberoptik og gas/vand fra starten – og derefter har retrofit-markedet lynhurtig taget ideen til sig. Da det også i mange tilfælde er tyske virksomheder, der fremstiller komponenterne til formålet, er der en masse komponenter til rådighed, og de er nu alle tilgængelige på Hans Følsgaard A/S’ program.

De såkaldte micro-ducts til fremføring multi- eller single-mode fibre afviger ikke meget fra de føringsrør, man allerede kender. Deres eneste formål er – udover at være en kanal til hurtig indblæsning af fiberen – at holde fiber og gas- eller vandmediet adskilt. Det kræver sådan set kun et tæt rør.Til rørenderne er der allerede udviklet et hav af brugbare adaptere, som tager imod både plast- og metalrør til vand eller gas. For at kunne indføre fiberen ved en sådan muffe er komponenterne enten udformet som en rørvinkel, hvor fiberføringen kommer vinkelret ind på den ene vej af det bærende medium. I de tilfælde, hvor en langsgående parring af fiber og gas eller vand er mere hensigtsmæssig, er der y-forgreninger, der sikrer en parallel fremføring.
Installationen er simpel og kræver ingen vanskelige hokus-pokus metoder. Man påskruer bare rørender eller muffer på samme måde som enhver anden kompetent udført rørsamling, hvorefter man fører fiberføringen igennem og lukker enderne. Med elektrosvejsning med en plug-and-play tilslutning af svejseaggregatet sikrer man tætheden i samlingerne.

Nu er installationen sådan set færdig, og så kan man bare blæse fiberen igennem. Der findes komponenter til alle de gængse rørdiametre, medier og materialer i diametre fra Ø20mm op til Ø225mm.

Der er ingen tekniske grunde til at afvise placering af fiberføringer igennem gas- og vandrør, men de danske forsyningsselskaber skal lige have øjnene op de praktiske fordele, der ligger i ideen – både teknisk og kommercielt. Men med de mange fusioner i forsyningsselskaberne må man formode, at fusionen også vil ske i teknisk forstand, så flere lande kan få glæde af bredbånd uden dyre installationsomkostninger.

For yderligere informationer kontakt Hans Følsgaard A/S, Lars Rydskov på 43208626/lr@hf.net

Hans Følsgaard A/S
Theilgaards Torv 1
4600 Køge
Køge Kommune
Danmark
CVR nummer: DK55028818
P nummer: 1008693761

Kontaktperson

HAJ
Helle Aaker Jensen
Head of Marketing & Sustainability
+45 43208666 haj@hf.net

Send til en kollega

0.047