23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Ny metode til fuld-imprægnering gør gran stærkere end mahogn

Træ lige så godt som stål: Ny metode til fuld-imprægnering gør gran stærkere end mahogni. Et mix af vakuum, tryk, varme og frekvenser under processen gør træ mere holdbart, formstabilt og tilmed brandhæmmende.

En ny, patenteret imprægneringsteknologi er på vej ud i kommerciel anvendelse. Hos virksomheden Gaia Wood Technology står et prototypeanlæg nu klar til at demonstrere metodens potentiale over for kommende kunder. Armatec har været sparringspartner på udvælgelsen af de ventiler og aktuatorer, der håndterer anlæggets ekstreme krav til tryk og temperatur.

»Vores kunder er virksomheder, der producerer træprodukter som f.eks savværker,« forklarer Jeespeer Dalgaard, direktør i Gaia Wood Technology, der i samarbejde med virksomheden Danish Wood Technology har bygget anlægget.

»De kommer til os med et ønske om at producere nogle helt specifikke typer træ med særlige krav til anvendelse, holdbarhed og brandhæmmende egenskaber. På vores anlæg kan vi demonstrere, at vi kan behandle træet, så det opnår de ønskede egenskaber.«

Ny metode giver brandhæmmende og formstabilt træ
Projektet blev oprindelig sat i gang for at udvikle ekstra robuste trægulve til Mærsk-containere, så de undgår at havne i karantæne pga. risikoen for f.eks. at fragte uønskede insekter rundt i verden. Undervejs er det blevet støttet af bl.a. Innovationsfonden og Miljøministeriet samt testet i samarbejde med Teknologisk Institut og DBI.

Ifølge Jeespeer åbner den nye metode for en lang række ny anvendelser af træ i byggeriet. Man kan f.eks. gøre gran og fyr eller mere hurtigt voksende træsorter mere holdbare end ædle træsorter som mahogni.

Ved at gennemimprægnere træet kan man også give det brandhæmmende egenskaber, der er markant bedre end hidtidige metoder. Desuden kan man forhindre, at træet vrider sig, når det tørrer ud. Og ikke mindst kan man med den nye metode anvende imprægneringsvæsker, der er mindre giftige end gængse væsker.

Ekstreme krav til udstyr
Armatec har i en længere periode fungeret som ekspertrådgiver og partner under udviklingen og optimeringen af anlægget hos Gaia.

I starten bad man Jacob Hemicke fra Armatec om at finde ventiler, der kunne håndtere anlæggets krav på 25 bars tryk og en temperatur på 250°C. Ifølge Jacob er det ikke ofte, at et anlæg både stiller høje krav til tryk og temperatur samtidig. Det indsnævrede derfor valgmulighederne, men Jacob endte med at anbefale kuglehaner fra spanske JC Valves, med forstærkede sæder, der kan tåle op til 260°C, afhængig af trykket.

Senere, da anlæggets trykregulering skulle optimeres, havde Jeespeer Dalgaard og Jacob Hemicke igen en tæt dialog om de tekniske løsninger.

»Jeg tror vi reviderede tilbudslisten seks eller syv gange, inden jeg var klar til at bestille grejet,« forklarer Dalgaard.

»Der var mange detaljer, der skulle på plads. Her var det godt at kunne læne sig op ad Jacobs ekspertise. Bl.a. snakkede vi meget om en optimal løsning af på- og afluftning af anlæggets tryktanke. Vi syntes, at trykreguleringen var for langsom og derfor valgte vi separate ventiler for henholdsvis på- og afluftning.«

Maskiner i industri-størrelse
Fremadrettet er det Gaia Woods plan at gå i samarbejde med europæiske producenter af imprægneringsmaskiner. Med Gaias prototypeanlæg som udgangspunkt, vil man så kunne specialfremstille maskiner i industri-størrelse til den enkelte kundes behov. Her ønsker Jeespeer Dalgaard at fortsætte med at bruge Armatec som samarbejdspartner og underleverandør til de nye anlæg, ikke mindst fordi Armatec kan levere præcis den kvalitet han efterspørger.

»Vi vil ikke trimme udstyret ned til den laveste pris. Vi vil derimod bygge maskiner med høj driftssikkerhed. Vi skal ikke ende med ustabile og servicetunge maskiner. Det er alt for risikabelt. Derfor vælger vi komponenter i god kvalitet. Jeg vil hellere betale lidt mere og så til gengæld være sikker på, at jeg får ordentlig kvalitet,« siger Jeespeer Dalgaard.

»Vi er meget interesserede i at skalere dette projekt op sammen med Gaia Wood Technology. Vi glæder os til at være med, når det går rigtig løs, bl.a. fordi teknologien kan bidrage til at nedbringe byggeriets miljøbelastning. Den udvikling vil vi meget gerne være en del af,« udtaler Jacob Hemicke

Som en del af sin ESG-strategi ønsker Armatec LCA-beregninger på sit produktsortiment, for at gøre det nemmere for virksomhedens kunder at beregne klimaaftrykket af de løsninger, hvori der indgår komponenter leveret af Armatec.

 

Armatec A/S
Mjølnersvej 4-8
2600 Glostrup
Glostrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK42685313
P nummer: 1001829239

Kontaktperson

Marie Louise Danielsen
Nordic Marcom Manager
+45 61 30 06 34 mld@armatec.dk

Send til en kollega

0.079