23948sdkhjf

ELFORSK-projekt: brug 25% mindre energi ved CNC-bearbejdning

| Medlemsnyhed | Indrykket af Dansk Energirådgivning A/S

Energibesparelser behøver ikke kun opnås, når din virksomhed udskifter gammelt maskineri og anlæg med nyt. F.eks. viser et nyt projekt fra DAMRC, at en reduktion af kølesmøremiddeltrykket kan reducere energiforbruget for CNC-fræsning med op til 25 %.

Kølesmøremiddelprocessen udgør en væsentlig andel af CNC-bearbejdningscentres samlede energiforbrug. Derfor har et netop afsluttet ELFORSK-projekt fra DAMRC sat fokus på, i hvilket omfang det er muligt at formindske energiforbruget ved CNC-fræsning ved at justere på kølesmøremiddeltryk og -flow.

Gennem praktiske bearbejdningsforsøg i aluminium, stål og rustfrit stål har projektet vist, at det samlede energiforbrug for bearbejdningscentret kan reduceres med 15-25 % ved en trykreduktion fra 40bar til 18bar.

Projektet har desuden vist, at der er en stor sammenhæng mellem flowgennemstrømningen og det generelle energiforbrug. Dermed har studiet vist, at halvering af flowet ved reduktion af flowkanalernes diameter kan reducere energiforbruget med 20-30 %, mens trykket fastholdes ved maksimum indstilling (i dette projekt 40bar). I kW svarer dette til en reduktion i størrelsen 1-1,7kW. Dette resultat indikerer også, at der ved ”tør bearbejdning” er en potentiel større energimæssig gevinst at hente – såfremt bearbejdningsforholdene tillader det.

Det er ikke muligt at definere en generel regel for energibesparelsen ved tryk/-flowreduktion, da forsøgene har vist, at det i høj grad afhænger af, hvor stor andel kølesmøremiddelanlæggets energiforbrug udgør af det totale forbrug for bearbejdningscentret. Dog har projektet vist, at der kan opnås en væsentlig energibesparelse, hvis bearbejdningsvirksomhederne aktivt arbejder med at identificere de ikke kritiske processer ift. bruge af kølesmøremiddel med henblik på justering af tryk/flow.

Emnekvalitetsanalyserne har desuden ikke vist nogen tendentiel negativ påvirkning fra det lavere tryk og flow.

For mere information kan hele projektrapporten læses her.

 

Har du overblik over, hvor og hvordan din virksomhed kan spare på energien?

I Dansk Energirådgivning har vi specialiseret os i at hjælpe virksomheder med at spare på energien. Derfor følger vi også DAMRC’s forskningsprojekter inden for produktivitetsoptimeringer og energibesparelser tæt. Har du brug for rådgivning til at identificere og realisere energibesparelser i din virksomhed, er vi klar til at hjælpe. Vi arbejder efter princippet ”no cure, no pay” og tilbyder derfor en uforpligtende indledende screening af din virksomheds optimeringspotentiale.

 

Få op til 50 % i tilskud til energibesparende investeringer

Med erhvervspuljen er det muligt at søge tilskud til investering i energibesparende tiltag, f.eks. også et projekt omhandlende justering af kølesmøremiddeltryk og -flow ved CNC-bearbejdning. Kontakt os og hør nærmere om tilskudsmulighederne.  

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Dansk Energirådgivning A/S

Glarmestervej 18B
8600 Silkeborg
Danmark
Dansk Energirådgivning A/S

Send til en kollega

0.172