23948sdkhjf

Mærsk-aktier oplevede største fald på én dag i 12 år

Samlet mistede Mærsk-aktierne torsdag 17,66 milliarder kroner i værdi efter en hård dag på børsen.

Med et fald på henholdsvis 8,3 pct. og 8,9 pct. oplevede både A- og B-aktierne i A.P. Møller-Mærsk torsdag det største fald på én dag i 12 år.

Det stod klart ved børsens lukning torsdag klokken 17.

Man skal tilbage til 27. juni 2006 for at finde en dag, hvor Mærsks aktier oplevede et større fald. Dengang faldt de med henholdsvis 8,37 og 9,28 procent.

Samlet mistede selskabet 17,66 mia. kroner i værdi, hvis man tager udgangspunkt i lukkekursen henholdsvis onsdag og torsdag.

Det sker efter et kvartalsregnskab, der viste stigende omsætning, men samtidig et underskud på 239 mio. dollar. Det svarer til 1,5 mia. danske kroner.

- Mærsk tjener ikke nok penge i første kvartal, og det skuffer investorerne. Mærsk har ikke været god nok til at styre omkostningerne, vurderer senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

- Det skal ses i lyset af, at Mærsk selv er meget klar i mælet om at for at vinde i den globale containerindustri, så skal man være verdensmester i at styre sine omkostninger. Og det må vi bare sige, at det er Mærsk ikke i første kvartal, siger han.

Det er blandt andet det tyske rederi Hamburg Süd, som Mærsk opkøbte i 2017, der er kommet til med en højere omkostningsbase, vurderer Morten Imsgard.

Dertil kommer stigende brændstofpriser, flere udgifter til havneterminaler og ugunstige valutakurser, som ligeledes koster dyrt for Mærsk.

- Der er andre globale containerrederier, som simpelthen er bedre til at tjene penge end Mærsk, og det er selvfølgelig bekymrende for investorerne, siger Morten Imsgard.

På et tidspunkt torsdag eftermiddag havde begge aktier tabt over ti pct. af deres værdi, men både A-, og B-aktierne formåede altså at indhente lidt af det tabte, inden børsens lukning.

Som Søfart skrev i går, var integreringen af Hamburg Süd med til at øge Mærsks omsætning i første kvartal med 30 pct. i forhold til samme periode sidste år. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235