23948sdkhjf

“Et enkelt tweet kan ændre meget”

I Norden kan spændingerne mellem USA og Kina mærkes på forretningen. Adm. direktør Jan Rindbo tror ikke på decideret handelskrig, men tingene kan hurtigt ændre sig, vurderer han.

Den spændte stemning mellem Kina og USA, der har ført til højere told på en række varer, kan mærkes i Norden. Ikke så meget på selve omsætningen, men kunderne tænker sige lige om en ekstra gang, inden de bestiller laster.

- Hvor man før bestilte to laster, fordi man forventer at bruge den anden last lidt senere, så er det nu blevet mere kortsigtet. Man bestiller det, man har brug for, og så venter man lige og ser, hvad der sker, siger Jan Rindbo, adm. direktør i Norden, til Søfart.

Den amerikanske præsident Donald Trumps indførelse af straftold på en række kinesiske varer har ført til kinesisk told på en række amerikanske varer, og det gælder blandt andet korn.

Har taget toppen af rater

Jan Rindbo vurderer, at det har været med til at tage toppen af tørlastmarkedet, som ellers gav rater i supramax- og panamax, der i årets første kvartal lå 25-30 pct. højere end i samme periode sidste år. 

Han hæfter sig ved, de USA og Kina nu er holdt op med at forhandle toldsatser igennem indlæg på det sociale medie Twitter, og har fundet vej til lukkede forhandlinger. Det er i shipping-direktørens øjne et positivt tegn, men han er ikke blind for, at verden er blevet et omskifteligt sted at gøre forretning.

- Meget kan ændres med en enkelt kommentar på Twitter, siger han med en slet skjult hentydning til, at den amerikanske præsident både er aktiv og bramfri på det sociale medie.

Jan Rindbo tror ikke, at vi står foran en egentlig handelskrig, for det er ingen tjent med. Den største risiko er efter hans vurdering, at den tilbageholdenhed, han oplever hos nogle af Nordens kunder, kan sprede sig til andre markeder og dermed få opsvinget i den globale handel til at bremse op.

- Hvis folk bliver lidt mere påpasselige med, hvad de bruger penge på, og hvad de fx. bestiller af varer, jamen så kan det være noget, som begynder at sætte sig i verdensøkonomien. Det vil jeg være nervøs for.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126