Rederiet som næsten alle har glemt

| Af Niels Storringgaard | Tip redaktionen om en historie

Engang var det Danmarks tredjestørste rederi, men i dag er det glemt af næsten alle - Niels Storringgaard fortæller her første del af historien om det hæderkronede rederi, Ove Skou, og dets mange smukke skibe

Rederiet Ove Skou var i 1978 - målt på tons dødvægt - Danmarks tredjestørste rederi efter A.P. Møller og ØK.

Det var en tredjeplads, som Ove Skou med 24 skibe delte med Torm, hvor der var 11 lidt større skibe.

Rederiet blev stiftet i 1937 af skibsreder Ove Skou (død 1974), og startede som mange andre danske rederier med mindre dampskibe i Nord-Østersøfart.

Rederiet solgte sit sidste skib ’Baltic Skou’ i 1995.

Smukke skibe
Rederiet blev mest kendt for en serie på 25 smukke skibe, som blev bygget i perioden 1949-1967.

’Benny Skou’ på 6.950 t.d.w., bygget 1951 på B&W-værftet, gav navn til typen, og det sidste skib i serien, ’Susanne Skou’, på 9.250 t.d.w. blev leveret fra Helsingør Skibsværft i 1967.

’Benny Skou’-typen udviklede sig naturligvis over årene, men alle skibene havde et hvidt skrog med elegante linjer, og en strømlinet midtskibsbygning, hvor apteringen var flot indrettet og skibet havde plads til 12 passagerer.

Der var en stor, flot salon med bar og mahogni på skottet, og man kunne føle sig hensat til at være ombord i et passagerskib. På den strømlinede skorsten var der malet et stort hvidt ’S’ på et blåt bånd.

Mahogni på skottet
Når man taler med unge shippingfolk kender få rederiet. Til gengæld er rederiet bestemt ikke glemt blandt ældre søfolk, shippingfolk og skibsinteresserede, og for dem var der en helt speciel stil over rederiets skibe, som udskilte sig markant fra andre konventionelle fragtskibe.

Af de 25 nævnte skibe blev fem bygget på B&W, 13 kom fra Helsingør, 4 fra Kiel og 3 fra Nakskov.

Tre skibe af ’Benny Skou’ typen forliste under Ove Skou’s ejerskab, nemlig ’Jytte Skou’ (bygget 1951), som løb på et skær ud for Peru i 1966. ’Kirsten Skou’ (bygget 1953) kolliderede og sank i 1962 i den Engelske Kanal, og ’Inger Skou’ (bygget 1954) strandede i 1963 i Magellan Strædet.

Lang levetid
De øvrige skibe blev solgt til udlandet, og fik en total levetid på 25-31 år (Ove Skou plus fremmed ejerskab), hvilket bekræfter skibenes høje kvalitet.

Fire skibe forliste under fremmed flag efter salget fra Ove Skou - resten blev skrottet. ’Lotte Skou’ der blev leveret 1952 fra Kiel, blev solgt inden jomfrurejsen.

Fra 1968 fik rederiet leveret en serie på 8 skibe fra Helsingør med aptering og maskineri agter. Typen blev kaldt ’D’ bådene, idet de fik navne startende med ’D’, hvor den første var ’Dorte Skou’. De var på 14.000 t.d.w, og havde små luger, som ikke fulgte med tiden. ’Torben Mærsk’ som blev leveret fra Helsingør i 1962 (kaldt TV skibet, idet DR1 bragte en serie om dette skib), var en slags prototype for ’D’ bådene.

Helsingør Værft
Ove Skou havde et tæt samarbejde med Helsingør Skibsværft, og fik leveret 21 skibe fra dette værft.

Det siges at når værftet manglede ordrer, ringede man til skibsrederen, som fristet af en attraktiv byggepris var hurtig til at afgive ordre på atter et skib af samme type - værftet havde jo tegningerne og erfaring med bygning af skibene.

Skibene var af en meget høj kvalitet, især hvis man sammenligner med skibe bygget i Japan og Sydkorea, der var lidt mere plasticagtige i apteringen, og dengang ikke skruet så godt sammen som danskbyggede skibe.

Efter 2. verdenskrig fik Rederiet Ove Skou alle sine skibe som nybygninger, med undtagelse af to, som på et sent tidspunkt blev købt brugt.

Asset play
Da Ove Skou var et tramprederi, var køb og salg af skibe en vigtig indtægtskilde (asset play).

Skibene havde kun en gennemsnitlig levetid inden for rederiet på 13,8 år inden de blev solgt, hvor linjerederierne i gennemsnit beholdte deres skibe i cirka 20 år.

Da Skou-skibene havde et smukt udseende og flot aptering, blev potentielle købere let imponeret, hvilket gjorde dem lettere at sælge.

Rederiet var som nævnt et decideret tramprederi, og drev aldrig linjefart, men sluttede for det meste sine skibe ud på timecharter for kortere eller længere perioder.

Rederiet foretrak en længere ballast rejse, for derefter at levere i timecharter ved en given havn eller punkt, frem for at slutte på rejsebasis, hvor der var en større risiko, men ofte bedre økonomiske resultater.

Høj fart
Med en høj fart (16,5-18 knob) og godt udstyret med lastebomme var skibene imidlertid bygget som linjeskibe.

Dette gjorde dem specielt egnet som erstatnings-tonnage, når et linjerederi var udsat for forsinkelser eller havari, og havde fastsatte afsejlingsdatoer på programmet.

Rederiet hemmeligholdte som regel, hvor deres skibe var åbne for beskæftigelse, med det formål at skibsmæglerne ikke selv skulle konkludere, om rederiet havde et skib i position til en given forretning. Dette kunne nemlig medføre at rederiet gik glip af en forretning. Det var ikke usædvanligt at et Skou-skib f. eks. sejlede transatlantisk i ballast for at levere til en timecharter for et linjerederi.

Læs 2. del i næste uge, hvor Niels Storringgaard beskriver rederiets svære tid i 1980’erne og 1990’erne.

Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Isbrydere væk fra Hals inden 2019

SØVÆRNET: Det er ikke interesse, der har manglet i salgsprocessen af de to gamle statsisbrydere, som endnu ikke har båret frugt. Bagkanten for processen er ved udgangen af året, oplyser FMI

Positionsbillede

Plus

Kartofler og løg hos Ove Skou

Som skibsmægler havde Niels Storringgaard masser at gøre med rederiet Ove Skou

Plus

Forældede skibe slog rederiet Ove Skou ihjel

Hvorfor døde Danmarks tredjestørste rederi? Ove Skou satsede på en skibstype, som var forældet ved levering og forsøget på at komme med på container-eventyret var halvhjertet og mislykkedes

Plus

Mærsk ændrer praksis for stuvning af farligt gods

I kølvandet på den fatale brand i containerskibet ’Maersk Honam’ har rederiet truffet ekstra forholdsregler

Nyhedsbrev

Plus

En utrættelig maskinmester i Aarhus

Ugens portræt: Henry Gavnholt har en været en uopslidelig nøgleperson i den mangeårige restaurering af den aarhusianske slæbebåd ’Jakob’. Under D-dag deltog slæbebåden i landgangen i Normandiet

Online Avis Arkiv

Ny brand på Mærsk-containerskib

Branden opstod under dækket på containerskibet 'Maersk Kensington'. Ingen besætningsmedlemmer meldes tilskadekomne, og branden er under kontrol

Plus

Måske en allersidste chance for gammel Storebæltsfærge

KULTUR: Nyborgs kulsejlede kulturfærge kan blive liggende ekstra tre måneder

162.381 kr. fældede maskinmestrenes formand

Det var et "udokumenteret økonomisk mellemværende på 162.381 kr.", der fældede Per Jørgensen som formand for Maskinmestrenes Forening

Vordingborg Havn sætter gang i stor udvidelse

To shipping-direktører dømt for ophugning i Indien

I Holland er rederiet Seatrade og to at dets direktører blevet dømt for at sende fire skibe til ophugning på strande tilbage i 2012.

'Hammershus' kan komme til at sejle for Færgen

Molslinjens nye færge til Køge-Rønne kan komme til at sejle for Færgen, hvis charter-forhandlinger falder på plads, skriver Bornholms Tidende.

Plus

Lodser kræver rundkørsel for skibstrafikken omkring Skagen

Nyt rutesystem for skibstrafikken i Kattegat og Skagerrak får kritik fra de danske lodser - ved Skagen bør sikkerheden opgraderes med en maritim rundkørsel for skibstrafikken

Svært marked holder Viking i skak

Plus

Mindre værfter vil have større doksystemer

Lidt mindre danske værfter som Faaborg, Jobi, Assens og Søby klarer sig pænt i den hårde konkurrence, og værfterne i Søby og Assens vil udvide dokkapaciteten for at kunne tage større skibe ind

Nyt ophugningsværft får vigtig tilladelse i Frederikshavn

Plus

Aabenraa havn jager tyske kunder

I december 2017 overtog Aabenraa Havn store dele af Enstedværkets gamle arealer og kajanlæg, som nu skal udvikles til en ny sønderjysk superhavn.

Plus

Efterladte søfolk er fortsat et alvorligt problem

Søfolk som bliver efterladt på deres skib i måneder eller år er fortsat et massivt problem i international shipping - at blive efterladt på et skib uden løn og proviant er en basal krænkelse af menneskerettighederne, vurderer ITF

Molslinjen laver busrute til Bornholm

VIDEO
Se Thorco flytte minelastbiler

Plus

Brian Mikkelsen: Ændring af norsk skibsregister kan koste job

Erhvervsministeren holder vågent øje med, hvilke konsekvenser forslaget om at ændre det norske skibsregister kan få for danske søfolk

Plus

Kritik: Danske værfter slås mod statsstøtte

Plus

Med isbryderen på arbejde på Mariager Fjord

GALLERI: Mød de tre garvede søfolk, der sørger for, at Mariager Fjords sejlrende fungerer hele året - selv når frosten knager

Plus

Polarkulde: Dansk coaster 'lastede' tonsvis af is

Galleri: Coasteren ’Lafjell’ stod til søs fra Nordnorge i kraftig vind og en temperatur på minus 24 grader - det gav en del is på dækket...

Se forlængelse af krydstogtskib

1

Jack-up venter i Frederikshavn

Mærsks næstformand stopper

Danske Maritime blæser til opgør med IMO-regler

Container-rater fortsætter fald

VIDEO
Video: Containerskib bliver mast af semisub på afveje

Varmefølsomme kameraer redder liv i Aalborg Havn

Maritime studerende mødte rederierne på Martec

Danske Maritime vil give iværksættere mere synlighed

Hirtshals Havn vokser på gods og lastbiler

Respekt for (havne)loven, tak!

Plus

Grundstødninger og havarier i Kattegat

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Større byggeprojekter har stor gavn af at etablere en Camp

Electro Care ApS - Afbalancering

HF styrker kabelafdelingen

Ny værkfører hos BB Hydraulik Service i Odense

HF udvider kundeservice

Prysmian investerer i et nyt kabellægningsfartøj til søkabler

Starlock - smart og hurtig montageløsning.

Der er sjældent to dage, der er ens for vores serviceteknikere...

IBIX fikser brandskade

Den usynlige fjende i hydraulikolien!

Nye effektive regnvandsbassiner

Ny værkfører hos BB Hydraulik Service i Odense

KURSUS: Akustik i arkitektur - afholdes den 31. oktober 2018

Produktnyhed hos Carl Stahl A/S: Blackline fra SWF Krantechnik

Marts TILBUD 4,3” touch 1000,- DKK

KLEEpump KSP50-5.04SA Blå 0,4kW 1x230V 50Hz Udløb 2" m/automatik

Hør Syrene fortælle, hvordan hun udnytter spildtiden med Billy

Alup filtre - høj kvalitet

KONKURRENCE - Vind 10. stk Ergolash surringer

Ny hjemmeside: starlock.dk

Electro Care ApS - Pumpeservice & reparation

Modtag DBI’s fagmagasin Brand & Sikring gratis

Marts TILBUD 4,3” touch 1000,- DKK

Ny mand på det digitale hold

DS Stålprofil giver kobbertaget en modernistisk renæssance

Send til en kollega

0.272