23948sdkhjf

Scandinavian Star bliver til tv-dokumentar

En ny nordisk produceret tv-serie skal kaste lys over det, som siden er kaldt Skandinaviens største mordgåde.

Kort før klokken to om natten til den 7. april 1990 bryder den første af flere brande ud på passagerskibet Scandinavian Star på vej til Frederikshavn. Skibet var tidligere på aftenen stævnet ud fra Oslo og ombord var passagerer, der skulle til Danmark på påskeferie. Brandforløbet får katastrofale konsekvenser, og det gør det værre, at sikkerhedsforholdene på skibet er under al kritik. 

159 af de 383 passagerer og 99 besætningsmedlemmer omkommer.

Branden, som viser sig at være påsat, er den største mordsag i Skandinavien siden Anden Verdenskrig og er stadig uopklaret den dag idag, 28 år efter katastrofen, hvor overlevende og pårørende stadig søger svar på tre elementære spørgsmål: Hvem stod bag branden, hvad var motivet og hvad gik der galt under efterforskningen, så man i dag stadig ikke kender årsagen til tragedien? 

 En ny tv-serie, som forventes at blive sendt på DR, SVT og NRK, skal fortælle hele historien om Scandinavian Star som en fælles nordisk samtidshistorie, der strækker sig over tre årtier. En tragisk historie, som handler om personlige skæbner blandt de overlevende, og pårørende der mistede alt, om myndighedernes forsøg på opklaring, politisk magtspil og tre årtiers spekulationer om både passagerer, besætning, skibsejere og internationale forsikringsselskaber.

Bag tv-serien om Scandinavian Star står et unikt team: Politikens journalist Lars Halskov, der har beskæftiget sig indgående med sagen i otte år og udgivet den omfangsrige og anmelderroste bog “Branden – Gåden om Scandinavian Star”. Dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh, som senest stod i spidsen for filmen ‘Ekstra Bladet – Uden for citat’, der portrætterede dagbladsredaktionen set indefra og var med til at sætte fokus på avisernes virkelighed. Og manuskriptforfatteren Nikolaj Scherfig, som er forfatter til bl.a. tv-serien ‘Broen’.  

Trekløveret vil med hver deres faglige baggrund skabe den mest ambitiøse “true crime”-serie hidtil set i Skandinavien.

Serien bliver filmet af den internationalt anerkendte fotograf Manuel Claro (‘Melancholia og ‘Nymphomaniac’) og klippet af Kasper Leick (‘Underverden’, ‘Arvingerne’ og ‘Ekstra Bladet: Uden for citat’) 

‘Scandinavian Star’ produceres som tv-serie i 6 afsnit á 60 minutter, og den forventes at have premiere i foråret 2020 som markering af 30-året for katastrofen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094