23948sdkhjf

Myndigheder dropper undersøgelse: Ekspert undrer sig

Straffeekspert efterlyser myndighedernes kriterier for efterforskning af dødsulykker til søs. Efter en måned har Søfartsstyrelsen stadig ikke svaret

Pårørende har et reelt behov for, at myndighederne seriøst undersøger, om der kan placeres et ansvar efter dødsulykker på jobbet. Det mener ekspert i strafferetlige forhold til søs og lektor ved Aalborg Universitet, Birgit Feldtmann.

Det skriver Fagbladet 3F. 

Hun undrer sig over, at Søfartsstyrelsen ikke har lavet en vurdering over for politiet af, om der skulle rejses en straffesag efter en fiskers dødsulykke på jobbet. En sag, som Fagbladet 3F tidligere har skrevet om.

Læs også: Enke mistede mand på havet: Nu skal arbejdsgiver betale kæmpe erstatning 

- Når mennesker dør på arbejde, så bør myndighederne tage det alvorligt. Og pårørende har et reelt behov for, at det seriøst undersøges, om der kan placeres et ansvar. Det undrer mig derfor, at Søfartsstyrelsen tilsyneladende ikke har lavet en vurdering af, om der skulle rejses en straffesag efter dødsulykken. 

- Det er i det hele taget interessant at få at vide, hvornår Søfartsstyrelsen og politiet mener, at sådan nogle sager bør efterforskes, siger hun til Fagbladet 3F. 

Fiskerens arbejdsgiver har aldrig fået en bøde for brud på lov om sikkerhed til søs efter dødsulykken, som politiet har henlagt uden straf. Men arbejdsgiveren er i det civile retssystem blevet idømt erstatningsansvaret med henvisning til samme lov og arbejdsmiljøloven. 

Den 37-årige fisker Robertas Masiliunas døde 27. november 2013 efter en arbejdsulykke om bord på det danske fiskefartøj ’Signet’. Litauerens højre arm blev viklet ind i et trawl på skibet, og fiskeren endte på en trawltromle. 

Nordjyllands Politi har ikke kunnet forklare Fagbladet 3F, hvorfor politiet ikke mener, at der skulle være rejst en straffesag efter dødsulykken. Men Nordjyllands Politi har oplyst, at politiet forventede at få en indstilling fra Søfartsstyrelsen, hvis der skulle rejses en straffesag. 

Fagbladet 3F har siden 14. november 2017 forsøgt at få Søfartsstyrelsens kommentarer til, hvad der skal til for, at styrelsen mener, at den skal vurdere, om der skal rejses en straffesag efter en arbejdsrelateret dødsulykke. Men Søfartsstyrelsen har fortsat ikke besvaret Fagbladet 3F’s spørgsmål.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109