23948sdkhjf

Nyt ind og gammelt ud i Korsør og Nuuk

SØVÆRNET: Kommandoen hejst på det sidste nordatlantiske inspektionsfartøj, mens den blev strøget endeligt for de grønlandske kuttere

Søværnets Knud Rasmussen-klasse af inspektionsfartøjer til Nordatlanten og Grønland blev sidste mandag formelt set komplet. Det skete ved kommandohejsningen på den tredje og sidste enhed i klassen, P572 ’Lauge Koch’, på Flådestation Korsør.

Her overdrog generalløjtnant Flemming Lentfer som chef for Forsvarsministeriets Materielstyrelse ’Lauge Koch’ til Værnsfælles Forsvarskommando. Forsvarschef general Bjørn Bisserup gav straks inspektionsfartøjet videre til Søværnet, repræsenteret af chefen for Marinestaben, kontreadmiral Torben Mikkelsen og nybygningens første skibschef, orlogskaptajn Claus Gudberg.

Ceremonien i Korsør fandt sted 10 dage efter den endelige udfasning af inspektionskutterne i Agdlek-klassen, som nu er helt afløst af Knud Rasmussen-klassen. Sidste operative inspektionskutter, Y388 ’Tulugaq’, var således centrum for en kommandostrygning i Nuuk 1. december.

Sidste chef på ’Tulugaq’ og i Agdlek-klassen, Jakob Edvardsen, deltog i kommandostrygningen sammen med ansatte fra Arktisk Kommando, sin egen besætning og besætningerne fra inspektionsskibet ’Hvidbjørnen’ og Knud Rasmussen-enheden ’’Ejnar Mikkelsen’. Ceremonien i Nuuk blev ledet af vicechef for Arktisk Kommando, kommandør Anders Friis.

En efternøler

Knud Rasmussen-klassen er bygget ved Karstensens Skibsværft i Skagen. De to første enheder, ’Knud Rasmussen’ og ’Ejnar Mikkelsen’ indgik i Søværnets flåde i henholdsvis 2008 og 2009. Det er således et senere forsvarsforlig, der er grundlaget for ’Lauge Koch’, som blev leveret fra værftet til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse oktober sidste år.

Den mellemliggende tid er blevet brugt til at udruste ’Lauge Koch’ militært til at kunne indgå i flådens tal. Den nye enhed er modsat de to foregående søsterskibe fra starten af udrustet til at kunne modtage Søværnets nye Seahawk-helikoptere, der er større end de Lynx-maskiner, de afløser.

Ud over klassens standard våbensystemer er ’Lauge Koch’ endvidere forberedt til at få monteret antiubådstorpedoer og luftforsvarsmissiler, hvis behovet opstår. Søværnet har endnu ikke oplyst, hvornår det nye skib sætter kursen nordover mod Grønland.

De oprindeligt tre enheder i Agdlek-klassen blev leveret fra Svendborg Skibsværft mellem 1974 og 1979. Y386 ’Agdlek’ og Y387 ’Agpa’ udgik henholdsvis i 2008 og 2009.

Læs også: Klasseskift i Nordatlanten snart gennemført

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094