23948sdkhjf

Byrådspolitikere om Mærsks radioaktive affald: Det er dybt bekymrende

Lokale i Esbjerg er overraskede over, at Maersk Oil har fået kritik for opbevaringen af 450 ton lavradioaktivt affald liggende på en industrigrund tre kilometer fra centrum. Det skriver DR Syd. 

Affaldet er blevet opbevaret i rustne, gennemtærede og bulede ståltromler med løse spændebånd i uaflåste containere. 

Læs mere: Mærsk får kritik for opbevaring af 450 ton radioaktivt affald

Siden Sundhedsstyrelsens Stråleenhed var på kontrolbesøg i 2016, har Maersk fået 29 bemærkninger og otte påbud, viser DR Nyheders aktindsigt. 

Borgmesteren, byrådspolitikerne og havnedirektøren har først hørt om sagen, efter den kom frem i medierne. 

Maersks håndtering af affaldet er stærkt utilfredsstillende. Det mener borgmester i Esbjerg Kommune, Johnny Søtrup (V). 

- Det er ikke godt nok. Det er lavradioaktivt affald, og det er usikkert, om der er risiko forbundet med at være i nærheden af det. Men jeg er selvfølgelig bekymret, når jeg hører, at sundhedsmyndighederne siger, at det på ingen måde er opbevaret forsvarligt, siger han til DR Nyheder. 

Diana Mose Olsen (SF) er overrasket over, at sådan noget overhovedet kan ske. 

- Det er dybt bekymrende. Det synes jeg virkelig. Man kan jo være bekymret for, hvad der vil ske, hvis der sker et udslip af en eller anden art, for det er jo ikke placeret langt væk fra de steder, hvor folk færdes, siger hun til DR Syd og fortsætter: 

- Det er også dybt bekymrende for vores natur og grundvand, at der er risiko for, at det kan slippe ud. 

Det radioaktive affald går under betegnelsen norm-affald og er et spildprodukt fra olieproduktionen i Nordsøen. Affaldet sejles til kajen i Esbjerg, hvorefter Maersk kører det til en industrigrund tæt på havnen. 

Der er tale om lavradioaktivt materiale, og striben af regelbrud har formentlig ikke ført til, at borgere i Esbjerg er blevet syge af stråling. 

Borgmester Johnny Søtrup (V) vil nu finde ud af, hvad kommunen kan gøre i sagen. 

- Vi skal finde ud af, om vi har nogen for pressionsmidler overfor Mærsk og sundhedsmyndighederne. Og om vi kan gøre noget for, at der på den ene eller anden måde bliver grebet ind over for Maersk, så de her ting bliver bragt i orden, siger han. 

Der skal gøres noget, så hurtigt som muligt. Det mener Venstres borgmesterkandidat i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen. 

- Uanset hvor lavradioaktivt det her affald er, så skal det selvfølgelig håndteres efter reglerne, siger han til DR Syd. 

Han bakkes op af Diana Mose Olsen (SF). 

- Vi risikerer jo pludselig at stå i en situation, hvor kommunen har et kæmpe oprydningsarbejde efter en virksomhed, som muligvis undlader at rydde op efter sig selv. Det er set andre steder, siger hun til DR Syd. 

Maersk Oil er blevet forelagt sagen, men ønsker ikke at stille op til interview om, hvad virksomheden gør for at håndtere det radioaktive affald forsvarligt. Virksomheden har i stedet sendt et skriftligt svar. 

- Maersk Oil håndterer norm-affald i overensstemmelse med lovgivningen. Området overvåges tæt af myndighederne, og vi følger deres anvisninger. Vi er regelmæssigt i dialog med myndighederne omkring norm, og vi har implementeret en række tiltag for at forbedre håndteringen af vores norm-lager, står der i svaret fra Maersk Oil.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125