23948sdkhjf

Esvagt vil kun have høje kvinder

Rederiet mangler skibsassistenter, men kandidaterne skal være mindst 1,7 meter – 3 cm over kvinders gennemsnitlige højde. Højdekravet kan være ulovligt, vurderer ekspert

10 nyuddannede elever fra skoleskibet George Stage søgte i august 2017 job som ubefarne skibsassistenter ved Esvagt. Med undtagelse af én, som ikke havde en ren straffeattest, kom alle drengene til samtale. De to kvindelige elever, Ida Scheelhase Langenskov og Sally Drachmann, hørte intet fra rederiet. Det skriver fagforeningen Søfartens Ledere.

Esvagt mangler ellers 20 ubefarne skibsassistenter og forventer at få behov for i alt 200 ubefarne i 2018. Det fortalte Tina Halkjær Nielsen, rederiets chef for rekruttering og træning, til Søfart tidligere på måneden.

Ida og Sally fik ingen begrundelser fra Esvagt, og først efter at have gravet i sagen kom det frem, at afslaget kan hænge samme med rederiets - ikke officielt kendte – højdekrav. Det er på minimum 170 cm – cirka tre cm over kvinders gennemsnitlige højde.

Ekspert: Svært at anvende højdekrav på alle job
Højdekravet kan dog være ulovligt diskriminerende trods den neutrale udformning, vurderer cand.jur. Kirsten Precht, der er specialkonsulent i Institut for Menneskerettigheder og ekspert i bl.a. kønsdiskrimination på arbejdsmarkedet og ligestillingslovgivning i Danmark og EU.

- Når rederiet argumenterer ud fra forhold i relation til redningsaktioner, forudsætter jeg, at højdekravet muligvis kan være sagligt i forhold til visse job som skibsassistent i Esvagt. Men bruges højde som et krav, der stilles, hver eneste gang, man skal ansætte en skibsassistent, så vil det formentlig ikke være rimeligt, siger hun til Søfartens Ledere.

Kirsten Precht tvivler på, at rederiet kan komme med en tilstrækkelig god grund for at anvende højdekravet på hvert eneste job.

Esvagt: Højdekrav er en del af de fysiske krav
Esvagt ønsker ellers ikke at kommentere de to konkrete sager – og afslag – men bekræfter overfor Søfartens Ledere højdekravet.

- Det er rigtigt, at vi i Esvagt stiller en række fysiske krav til vores kandidater, herunder et krav om en minimumshøjde på min. 170 cm. Disse krav gælder uanset køn og bunder alene i sikkerhedshensyn. Vores ansatte skal have en vis fysik, når de med få minutters varsel sendes ud på det åbne hav i forbindelse med redningsaktioner. De skal kunne løfte en våd og tung person op i redningsbåden. Derudover skal de have en vis højde for at kunne montere redningsbåden på vores hejseværk. Det er helt afgørende for sikkerheden, at disse krav kan opfyldes. Det er klart, at mænd generelt har en stærkere fysik end kvinder, men vi mener ikke, at kravene udelukker kvinder fra at blive ansat i Esvagt, skriver Nick Vejlgaard Ørskov, til fagforeningen. 

Åben for dialog
I en pressemeddelelse understreger Nick Vejlgaard Ørskov også, at rederiet siden 2015 har stillet et fysisk krav til kandidater, der ansøger om at blive skibsassistent. Kravet blev indført efter en episode, hvor "manglende højde og fysik kunne havde medført en alvorlig hændelse".

- Vi indgår gerne i en dialog om, hvorledes vi fastholder et højt sikkerhedsniveau, samtidig med at vi giver et bredere felt af kandidater mulighed for at blive skibsassistent hos Esvagt. I den forbindelse skal det understreges, at kvindelige kandidater er meget velkomne i Esvagt, og at vi i dag har kvindelige søfarende ansat. Men helt generelt er der få kvinder til søs i Danmark, og vi bidrager gerne til at øge antallet, skriver Esvagt i meddelelsen.

Esvagt har i øjeblikket 165 ubefarne skibsassistenter ansat, hvoraf 3 er kvinder. Af de i alt 830 søfarende ansat, er 11 kvinder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.285