23948sdkhjf

Norsk milliardær vil bygge et kæmpe forskningsskib

Kjell Inge Røkke vil give en stor del af sine penge til samfundet. Han vil bygge et stort skib til forskning

Et stort skib med plads til 30 besætningsmedlemmer og 60 forskere skal i 2020 være klar til at foretage målinger højt oppe i atmosfæren og langt under havets overflade.

Sådan lyder Kjell Inge Røkkes plan, og den norske milliardær lægger en stor bunke penge for at føre projektet ud i livet.

Det fortæller han i et interview med Aftenposten.

Røkke er en af Norges rigeste personer med en formue på 13,6 milliarder danske kroner ifølge magasinet Kapital. Han har en plan om at give størstedelen af pengene væk.

- Jeg vil give hovedparten af det, jeg har tjent, tilbage til samfundet. Skibet er en del af det, siger Kjell Inge Røkke.

- Idéen om et sådant skib har udviklet sig over mange år, men planerne er blevet konkrete i de seneste år, siger han.

Forskningsskibet skal bygges i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden og efter planen stå klar i sommeren 2020.

Foruden forskningsdelen er tanken, at det 181 meter lange skib skal eksperimentere med nye måder at samle plastik fra havet. Skibet får eget auditorium og syv laboratorier.

Kjell Inge Røkke vil betale projektet af egen lomme, og han har ingen intentioner om at skabe profit på projektet, skriver Aftenposten.

Det er ellers på havet, at rigmanden har tjent mange af sine penge. Han begyndte sin karriere som fisker og var maskinmester i Alaska, inden han i 1982 købte sin egen båd.

Det førte til, at han fik skabt en global virksomhed indenfor fiskeri ved navn American Seafoods Company. I dag er han hovedaktionær i industrikoncernen Aker ASA.

I Danmark er han også kendt for at have været en brik i Kurt Thorsens spil om at danne Nordens største ejendomsgigant.

Thorsen ville købe nordmandens aktier i Finansieringsselskabet Gefion.

Sagen endte med, at handlen faldt til jorden. Kurt Thorsen blev i 2002 idømt seks års fængsel i bedragerisagen, og danskeren skulle betale et stort millionbeløb til Kjell Inge Røkke.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.298