23948sdkhjf

Danske Havne gør status på ballastvandkonventionen

Danske Havne deltog i Søfartsstyrelsens konference den 5. april 2017, hvor den kommende implementering af ballastvandkonventionen var på dagsordenen. Det skriver Danske Havne.

Nyerhvervede skibe skal have installeret ballastvandanlæg. For skibe med en bruttotonnage på over 400 ton gælder konventionen fra september 2017, mens den for mindre skibe først gælder september 2022.

På konferencen blev opdelingen af skibenes bruttotonnage præciseret. Ligeledes blev IMOs formål med Ballastvandkonventionen fremhævet. Skibes ballastvand skal renses for invasive dyre- og plantearter, for at forhindre en spredning af fremmede arter der kan skabe en ubalance i lokale økosystemer.

På Søfartsstyrelsens konference blev ”Same Risk Area”, som åbner for muligheden for at skibe i fast rutefart kan søge dispensation efter ansøgning med risikoanalyse for G7, præsenteret.

Det er dog stadig uklart, hvordan implementeringen af konventionen vil påvirke havnene og tilhørende modtageranlæg. Bekendtgørelse om håndtering af ballastvand og sedimenter fra skibes ballastvandtanke (BEK nr. 952 af 27/06/2016) udstikker retningslinjer for modtagelse af ballastvand fra skibe.

Fakta – Ballastvand
En supertanker kan på en enkelt ballastrejse flytte 100.000 m2 havvand fra en havn til den næste.

Ballastvandet kan indeholde såkaldte invasive arter, dvs. mindre havdyr og andre organismer, som lever der, hvor ballastvandet bliver taget om bord. Når ballastvandet udledes i et andet økosystem i skibets ankomsthavn, kan de invasive arter være en trussel mod det lokale havmiljø.

For at stoppe spredningen af invasive arter vedtog FN`s internationale søfartsorganisation, IMO, i 2004 en konvention, der pålægger skibene at behandle ballastvandet, før de leder det ud i havet. Den træder i kraft i 8. september 2017.

For at leve op til konventionen skal rederierne installere et ballastvandssystem, der renser vandet, inden det lukkes ud. Prisen for et ballastvandsrensningsanlæg er meget afhængig af kapaciteten og ligger mellem 0,2 og 2,5 mio. dollars.

Kilde: Kilde: Danske Havne

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094