23948sdkhjf

Nordsøaftale kan give dobbelt jackpot til Mærsk

Skatteaftale betyder renovering af eksisterende Mærsk-felt og kan samtidig give kæmpe rabat til udvikling af gigantisk uudnyttet gasfelt

Et felt med gas nok til at dække Danmarks forbrug i mere end 25 år kan ende hos Mærsk efter indgåelse af den nye Nordsøaftale, skriver Finans. Dermed kan landets største virksomhed, der også har sikret sig en fornyelse af aftalen på et eksisterende gasfelt, score dobbelt jackpot på aftalen med regeringen.

Mærsk udvinder i dag gas fra det store centrale Tyra-felt, og Nordsøaftalen sikrer, at faciliteterne på feltet bliver renoveret og genopbygget for op mod 30 mia. kr. Men aftalen giver samtidig et stærkt økonomisk incitament til at Mærsk indleder en udvikling af det såkaldte Svane-felt, der rummer enorme uudnyttede mængder gas.

Sammen med Shell havde Mærsk tilbage i efteråret 2015 søgt om koncession til at udnytte Svane-feltet. Ansøgningen blev diskret trukket tilbage i sidste forår samtidig med, at olieprisen røg ned i det laveste niveau i mere end 10 år. Men Svane vil senere i år blive genudbudt, og det åbner mulighed for comeback til Mærsk, der også står til at få en kæmpe skatterabat på en eventuel udnyttelse af Svane.

- Svane er klart det største tilbageværende felt derude. Siden sidste forår er olieprisen fordoblet. Mærsk har fået en ny klar strategi for sin olieforretning. Nordsøen spiller nu en stor rolle specielt efter Mærsks tab af Al Shaheen feltet (oliefelt i Qatar, som Mærsk har mistet fra i år, red.). Og der er skabt bedre skatteforhold for investeringer i nye felter. Så selvfølgelig må de have rettet øjnene i den retning, siger analytiker Morten Imsgaard fra Sydbank til Finans.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095