23948sdkhjf

Rederiforeningen: Nye handelsaftaler, tak

For Danmark er EU afgørende for øget adgang til verdens markeder og dermed til den fremtidige vækst. Så EU skal presser på for flere aftaler, fremhæver Rederiforeningen

Der skal debatteres frihandel og EU, når der for tredje gang afholdes Folkehøring i næste weekend. Her vil godt 200 personer repræsentere den danske befolkning og debattere EU-politik med statsministeren og politikere fra både Folketinget og Europa-Parlamentet.

Holdningerne til EU er mangfoldige hos den danske befolkning, men heldigvis er der solid opbakning til frihandel. Faktum er da også, at i en lille, åben økonomi som den danske er fri adgang til verdens markeder afgørende for gode jobs i Danmark. Uden frihandel mister Danmark også sin position som søfartsnation. Heldigvis har EU spillet en stor rolle i at åbne nye markeder, der sikrer danske rederier adgang til kunder over hele verden.

- EU er helt afgørende for frihandel. Det er det, fordi EU forhandler frihandelsaftaler på vegne af vores land. Havde vi ikke EU, skulle Danmark selv forhandle vores frihandelsaftaler på plads. Som et lille land uden den samme økonomiske tyngde som EU ville det være rigtig svært.  Fremtidens vækst – også i Danmark – afhænger af, at vi laver flere frihandelsaftaler, siger Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danmarks Rederiforening i en video lavet til Folkehøringens hjemmeside.

Mange flere muligheder
Langt størstedelen af alle verdens varer og produkter transporteres med skib, og danske rederier handler med hele verden. To tredjedele af rederiernes eksport går til lande uden for EU og Norge, og dermed er skibsfarten Danmarks mest globaliserede erhverv. Rederierne ser derfor til EU, når det gælder om at få forhandlet handelsaftaler, som f.eks. CETA med Canada, der netop blev vedtaget i sidste uge. Her har et samlet Europa ganske enkelt bedre muligheder.

- Vi vil på Folkehøringen gerne slå et slag for, at EU på frihandelsområdet er vigtig for Danmark. Nu er det lykkedes EU at lave en ambitiøs frihandelsaftale med Canada. Det er godt og et vigtigt skridt på vejen. Men EUs rolle er på ingen måde udtømt endnu. Forhåbentlig lykkedes man også med et tættere samarbejde med flere lande verden over, hvor særligt Japan lige nu står for, siger Anne H. Steffensen.

De næste 15 år forventes 90 procebt af den globale efterspørgsel at komme fra lande uden for EU. Derfor har EU i de senere år lavet aftaler med lande som Sydkorea og Vietnam, og der er forhandlinger i gang med fx Japan og USA.

Folkehøringen finder sted på Christiansborg i weekenden den 25-26. februar.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082