23948sdkhjf

Rapport fra ’Svanen’

Søværnets sejlkuttere ’Svanen’ og ’Thyra’ er på vej over Atlanten. Søfart var med langs den portugisiske kyst i november, og vi har modtaget følgende julerapport fra Atlanten
Af Martin Engelhardt , kaptajnløjtnant på 'Svanen'

Vi er nu nået til Gran Canaria, sidste stop før selve krydsningen af Atlanten. Grundet behov for reparationer under opholdet i Lissabon blev skibene desværre forsinket, og måtte skippe et ophold på Madeira, som ellers havde været oplagt.

Madeira har i århundreder været anvendt som forsyningshavn, også af flådens skibe. Det fortælles på de kanter, at det faktisk er den danske flådes fortjeneste, at man den dag i dag kan drikke Madeiravin.

Danskersagnet fra Madeira

Det har nemlig altid været tradition, at flådens skibe tog planter fra langfarterne med hjem til en lille botanisk have på Holmen. Og fra Madeira hjembragte man naturligvis en stikling af drueplanterne.

Da en plantesygdom i slutningen af 1800-tallet hærgede på øen og udryddede alle de oprindelige vinstokke, var det derfor et held, at den oprindelige sort var bevaret på Holmen.

Der blev fra denne plante bragt stiklinger tilbage til Madeira, hvor man i løbet af en årrække atter fremavlede en bestand af den karakteristiske drue. Således kan man sige, at al madeiravin i dag stammer fra Holmen - selvom historiens sandfærdighed vistnok er en lille smule omtvistet.

Afgang fra Gran Canaria

Men i stedet for Madeira måtte ’Svanen’ og ’Thyra’ altså for at indhente den tabte tid gå direkte til Gran Canaria, hvor den seneste uges tid er gået med forberedelser til selve Atlantpassagen. Selv om skibene er konstrueret til oceansejlads, er de primært indrettet til kortere ture i danske farvande, og faciliteterne til proviantopbevaring og ferskvandskapacitet er begrænset. Derfor er der blevet stuvet store mængder konserves og tørvarer samt ferskvand i dunke i snart sagt alle hellegatter og krinkelkroge overalt i skibene.

Med passatvinden

Forude venter nu 2.600 sømil i passatvinden, før skibene forventeligt ankommer til Barbados i starten af det nye år. Turen er beregnet til at tage ca. 18 dage, men alt efter vind og vejr kan det sagtens blive både mere eller mindre. Der vil på denne etape deltage elever med forskellig baggrund: Fire kadetter fra Søværnets Officersskole, to svenske kadetter og fire civile søfartselever fra Martec samt Marstal Navigationsskole kommer om bord. Vi vender tilbage med mere i det nye år.

Læs mere om ’Svanen’ og ’Thyra’ på Søfart.dk og se vores video fra skibene
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189