23948sdkhjf

Fællesråd vil have lige vilkår for sømænd i den maritime offshore

Offshore-rederier kan være med til at sikre vækst i land- og yderkommunerne. Men så skal branchen også have konkurrencedygtige rammevilkår.
Vækstteam for Det Blå Danmark skal sætte rammevilkårene for den maritime offshore-branche under lup. På den måde kan man både understøtte en dansk, maritim styrkeposition og skabe vækst og udvikling over hele landet. For en stor andel af søfolkene bor i de mindre befolkede kommuner, som ellers er udfordrede i forhold til at skabe tilstrækkeligt med jobs.

Sådan skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse, der tager afsæt i en analyse fra Danmarks Rederiforening.

"Søfarten er et af de erhverv, som skaber beskæftigelse hele vejen ud i landdistrikterne, også selv om rederiernes hovedkontorer ofte ligger centralt. Ved at ligestille rammerne for de danske maritime offshore-virksomheder, så er der langt bedre muligheder for at fastholde gevinsten ved mange jobs inden for søfarten i en række danske land- og yderkommuner," siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Ulige vilkår for søfolk
For alt imens den almindelige danske sømand i handelsflåden har konkurrencedygtige skattevilkår via den såkaldte sømandsskat, så gælder det ikke for søfolk på offshore konstruktionsskibe. Den type skibe, som servicerer blandt andet olieindvinding og havvindmøller.

Nabolande som Norge, Holland og Storbritannien har allerede lige vilkår for sømænd i den maritime offshore set i forhold til andre søfolk. Uden politisk vilje til en dansk ligestilling af skattereglerne på dette område risikerer Danmark derfor at miste en styrkeposition, som ellers sikrer jobs i alle dele af landet.

"En skattemæssig ligestilling af offshore konstruktionsskibe er en oplagt sag for det nye vækstteam. Derfor håber vi, at vækstteamet vil sætte fokus på netop det punkt, og at både regering og folketing vil være lydhøre, når teamets anbefalinger skal omsættes til handling. Lige vilkår er en forudsætning for, at den aktuelle nedgang inden for offshore ikke rammer Danmark hårdere end de lande, som rummer vores væsentligste konkurrenter," siger direktør i Danmarks Rederiforening Jakob Ullegård.

En analyse fra Danmarks Rederiforening viste før sommeren, at en meget betydelig del af de mange danske søfolk, der arbejder i rederier inden for havvind, olie- og gasindvinding, bor i det, som Skat definerer som ”yderkommuner*”. Offshore er ellers en dansk styrkeposition, men givet øget konkurrence og faldende priser på blandt andet olie er den del af Det Blå Danmark under pres. Derfor kan aktiviteten og arbejdspladserne risikere at forsvinde fra Danmark, hvis der ikke er lige vilkår.

* Udkantskommuner er ifølge skat.dk Læsø, Morsø, Langeland, Lolland, Brønderslev, Norddjurs, Ærø, Samsø, Hjørring, Tønder, Svendborg, Bornholm, Frederikshavn, Vesthimmerland, Faaborg-Midtfyn samt Guldborgsund Kommunerne.

Kilde: Landdistrikternes Fællesråd
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078