23948sdkhjf

Forsvaret ønsker øget arktisk beredskab

Forsvarsministeriet har offentliggjort sin nye analyse omkring beredskabsbehovet i Arktis. Og den anbefaler en markant øget indsats på området.
Forsvarsminister Peter Christensen har i dag offentliggjort den længe ventede analyse af Forsvarets opgavevaretagelse i Arktis. En væsentlig konklusion i analysen er behovet for et styrket beredskab i forhold til søredning og miljøovervågning. Konkret peges der i analysen på en oprustning med moderne teknologi og bedre udnyttelse af ressourcerne. Det skal sikre, at der hurtigt kan skrides ind i tilfælde af oliespild, eller hvis et skib forliser.

Hvilken type ny teknologi, der er tale om, fremgår ikke konkret, for så vidt angår bedre søredningsmulighed, men der peges specifikt på øget satellitovervågning i forbindelse med bedre miljøovervågning, og ved at der sættes sensorer på forsvarets fly. Derudover skal kommunikationen mellem søværnets forskellige enheder og Arktisk Kommando styrkes.

Der er dog f.eks. ikke sat styrket vægt bag ønsket om dobbeltsejlads af krydstogtskibe, som det tidligere har været foreslået. Bl.a. af en tidligere chef for den nu nedlagte Flådestation Grønnedal, hvis opgaver nu hidrører under Arktisk Kommando i Nuuk.

Rederierne bakker op

Rederiforeningen bakker op om konklusionerne i Forsvarets nye arktiske analyse, der anbefaler et styrket beredskab. Bedre overvågning og større eftersøgningskapacitet skal sikre en forsvarlig udvikling af den arktiske region til gavn for både søfarten og miljøet.

Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danmarks Rederiforening, siger om anbefalingen:

”Vi har behov for en bedre overvågning af havmiljøet, så beredskabet er klar til at rykke effektivt ud, hvis der skulle ske et oliespild i de arktiske farvande. Forsvaret har i dag ikke de tilstrækkelige ressourcer til en effektiv miljøovervågning, men med en række relativt enkle tiltag kan miljøindsatsen forbedres. Det er en forudsætning, hvis øget sejlads og udvikling i Arktis skal ske på en bæredygtig og forsvarlig måde.”

Analysen anbefaler også at styrke beredskabet for søredning, så der kan gennemføres større eftersøgnings- og redningsoperationer. Forsvaret skal bl.a. have rådighed over fly til eftersøgningsformål og bedre udrustning af de nuværende helikoptere, så der reageres mere effektivt i nødsituationer.

En anbefaling, der også får fuld opbakning fra Rederiforeningen.

”Tid er en afgørende faktor, når et skib kommer i nød, men de store afstande og det hårde miljø gør, at det kan tage noget tid, inden hjælpen kommer frem i arktiske egne. De nødstedte skal findes hurtigt, og der skal være mulighed for at nedkaste personel og overlevelsesudstyr i faldskærm, så situationen stabiliseres, og de nødstedte sikres. Det er derfor helt rigtigt med flere muskler til eftersøgnings- og redningsoperationer,” siger Anne H. Steffensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125