23948sdkhjf

Aarhus Havn udvider for 200 mio. kr.

HAVNE: Aarhus Havn vil være Danmarks største center for indhandling af biobrændsel. En ny såkaldt omniterminal til 200 mio. kroner er på banen med plads til i første ombæring 135.000 kbm. Terminalen skal også rumme mulighed for håndtering af projekt- og bulklaster.
Aarhus Havn er vokset ud af sine havnearealer. På den baggrund har virksomhedens bestyrelse netop vedtaget at bygge en ny terminal, der samlet set er et anlægsprojekt til mere end 200 mio. kroner, hvis man medregner efterfølgende etablering af kraner og pakhuse.

Investeringen skal bl.a. ses som en del af en strategisk beslutning om, at Aarhus Havn skal have Danmarks største og mest konkurrencedygtige biobrændselsterminal, og biobrændsel kræver relativt store arealer. Omniterminalen, der i første etape bliver på ca. 135.000 kvm., skal desuden imødekomme en stigende efterspørgsel på oplagsarealer til projektlaster og bulklaster.

Betydeligt potentiale

”Det er vores vurdering, at biobrændsel har et betydeligt potentiale for Aarhus Havn. Dels er biobrændsel et miljørigtigt brændstof, og derfor en af fremtidens brændselstyper, og dels er Aarhus Havns størrelse og placering optimal i forhold til den type gods,” fortæller havnedirektør Jakob Flyvbjerg Christensen.

"Vi har længst planlagt, at terminalen skal placeres på det areal på østsiden af Olieterminalen, hvor vi har forberedt os til en udvidelse. Hele projektet er sådan set godt i vej, for så vidt vandarbejdet, så det, vi skal i gang med nu, er at få rammet spunsvægge ned og sat gang i selve anlægsarbejdet. Vi har sådan set også udpeget, hvem der skal stå for den del af projektet, men i forhold til kontrakten er vi inde i en såkaldt silent period, så det kommer ikke nærmere end det," forklarer Jakob Flyvbjerg Christensen til Søfart.

Flere scenarier i spil på udstyrssiden

Den nye omniterminal vil blive indrettet efter et nyt koncept, der betyder, at driften på terminalen kan optimeres i alle processer – uanset godstype. Med det nye koncept og den nye terminal er der skabt et forretningsmæssigt grundlag for, at Aarhus Havn kan fortsætte sin nuværende vækst i både omsætning og markedsandele. Og det involverer i høj grad også de kunder, der vil ønske at benytte sig af havnens kapacitetsmæssige udvidelse.

”Uanset om der er tale om f.eks. træflis, træpiller eller bioaffald – eller evt. helt andre godstyper – vil terminalen være velegnet. Og vi har allerede oplevet stor interesse fra flere forskellige kundetyper, der kan se mulighederne og derfor har tilkendegivet interesse for helt konkrete arealer på den nye terminal,” siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

"Så overordnet set er vi sådan set stadigt i færd med at finde ud, hvad den nye terminal skal rumme af faciliteter. Reelt har vi faktisk fem forskellige scenarier i spil i forhold til indkøb og opstilling af kranudstyr eller andre former for godshåndteringsmateriel. Det er en side af sagen, der bliver drevet af kundernes behov og ønsker. Så det vil der, vi retter ind fra," fortsætter han.

Den nye omniterminal, forventer han, vil stå klar primo 2018.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095