23948sdkhjf

På vej til Rio – og videre ud i livet

VOXPOP FRA 'DANMARK': Fire elever på årets togt stiller op til voxpop om dem selv, skibet og togtet. Og er der en ting, de er enige om. Så er det, at Danmark, ’Danmark’ og Dannebrog er noget, der betyder noget for dem.
Det er en stor ting, at skoleskibet ’Danmark’ skal til Rio. Ingen tvivl om det hos de fire elever, Søfart havde fornøjelsen af at få udstukket fra de 80 elever på det netop igangsatte togt. Men det er først og fremmest skibet, traditionen og togtet i sig selv, der tæller. Danmark er multikulturel nation og skoleskibet ’Danmark’ er selv med på den vogn med flere udenlandske elever om bord - samt engelsk som gængs brugssprog om bord. Men det betyder ikke, at nationalitetsforholdet er glemt blandt eleverne.

Og formålet med det hele er stadigt at lære søen og sølivet at kende. Mere end ”bare” at hente en hurtig oplevelse hjem i farten.

Det er ingen hemmelighed, at der i togtets særlige anledning bliver set frem til lidt specialiteter som besøg af danske OL-deltagere, fem dages ophold på en brasiliansk søfartsskole, en ækvatordåbsceremoni og masser af repræsentationsarbejde under selve opholdet i Rio. Men det er i bund og grund lidt vand ved siden af det væsentligste. Det gælder selve togtet, fællesskabet, skibet og respekt for at repræsentere ikke blot ’Danmark’ men Danmark.

Elev nr. 48 - Oliver Frederik Jespersen – 20 år.

Hvorfor lige stå til søs på det her togt over hele to Atlanterhave?

Jahh... Et lidt besynderligt spørgsmål… her er jeg lidt på gyngende grund. Men jeg er frisk udsprunget fra gymnasiet og har længe haft rigtig stor lyst til at sejle. Og så fik jeg via et familiemedlem, der selv havde haft en niece om bord, anbefalingen om at søge her. Og det gjorde jeg så. Faktisk både her og til ’Georg Stage’, når det nu skal være. Men det er altså en karriere på søen, jeg stilede efter. Ikke dette her togt specielt. Men det er da en klar bonus, at det nu går hen, hvor det det går! Jeg vil i øvrigt pejle efter at blive skibsfører.

Hvorfor render du rundt her – i stedet for at sidde foran en computer eller bag endnu en skolebænk?

Ikke fordi jeg har ikke noget mod at læse som sådan – eller computere. Men jeg vil som sagt gerne ud at sejle, så jeg gik efter at få noget praktisk erfaring. Og jeg vil også gerne have den mere personlige fornemmelse af sølivet. Og så er jeg meget glad for at møde mennesker face on og lære dem at kende. Det betyder noget for mig.

Hvad betyder ’Danmark’ for dig – så langt?


’Danmark’ betyder noget for mig som et sted jeg allerede vældigt godt kan lide at være. Ånden om bord. At lære disciplin gør mig bestemt ikke noget. Kammeratskabet. Men det betyder også i overført betydning. Jeg er stolt af at sejle med skoleskibet ’Danmark’ og at se Dannebrog blive hejst. At synge nationalsangen til morgensamlingen i morges var et ret stort moment for mig.


Elev nr. 30 – Christian Wedell Nøhr – 19 år.

Hvorfor lige stå til søs på det her togt over hele to Atlanterhave?

Jeg er sådan set ”født” til at være her, kan man sige. Dels har jeg både en farfar og en far, der har været om bord som elever – og min far også som kvartermester - så der ligger lidt familieforpligtigelse i det vel ( på). Dels er det sådan, at jeg faktisk går på HF-Søfart på Martec, og her er et togt med ’Danmark’ en del af uddannelsen. At det lige blev dette togt kan man sig var lidt et held. Men det var gået mod ’Danmark’ og søen uanset. Jeg stiler i første ombæring mod at blive navigatør.

Hvorfor render du rundt her – i stedet for at sidde foran en computer eller bag endnu en skolebænk?

Nu læser jeg jo sådan set HF – så det er jo ikke ligefrem fordi, jeg ikke ser hverken skolebænke eller computere til dagligt. Men det her er et meget velkomment afbræk og en fantastisk måde at komme ud og se lidt at det, vi har lært og hørt om på skolebænken blive virkelighed. Det glæder jeg mig rigtigt meget til. Desuden har vi både skolebænke og computere om bord. Så afsavnet er ikke så stort… endnu.

Hvad betyder ’Danmark’ for dig – så langt?

Det har været en stor oplevelse at møde så mange nye mennesker. Vi har jo et kammeratskab og et fællesskab på Søfart-HF. Men her lærer vi nye mennesker at kende – fra hele landet og hele verden. Det er et fantastisk sted at gøre det, synes jeg. Og så giver jeg Oliver ret. Der er en følelse af nationalskab her for min del. Jeg synes også det var helt specielt at se Dannebrog gå op og synge nationalsangen.


Elev nr. 37 – Katrine Liv Helgren – 21 år.


Hvorfor lige stå til søs på det her togt over hele to Atlanterhave?


Indtil for fem år siden var jeg dårligt nok klar over, at der var et skib, der hed ’Danmark’ – og at sejle over Atlanten var lidt langt væk for mig i forhold til fremtiden. Men så mødte min mor en ny mand, der var lidt inde i denne del af verden, også fik jeg faktisk hurtigt smag for at sejle. Og så ville tilfældet, at jeg under private omstændigheder mødte vores maskinchef (Morten Beck Risom. Red.) – og han anbefalede mig direkte at søge om bord, da jeg nu var ved at være færdig med min studentereksamen. Og her er jeg så. Og klar til at prøve mine søben af. Ikke kun på ’Danmark’ men nok gerne et par år ”på dækket”, hvor jeg nu kan finde et. Og så derfra se om søen skal være mig for alvor. Men ambitionen er da at blive navigatør.

Hvorfor render du rundt her – i stedet for at sidde foran en computer eller bag endnu en skolebænk?


Jeg søger helt klart den praktiske erfaring. Jeg har faktisk haft en sommertur med norske ’Christian Radich’ under et ben på et af Tall Ship Race-turene mellem Aalborg og Helsingfors, og det gav mig lyst til at fortsætte, da jeg først var færdig med STX. Og computere og livet derinde savner jeg ikke specielt. Faktisk slet ikke.

Hvad betyder ’Danmark’ for dig – så langt?

Jeg er meget glad for at blive en del af en tradition. Ingen tvivl om det. Skoleskibet er i sig selv en tradition, men det er nede i detaljen, man mærker det. At vi f.eks. vasker tøj med en pøs vand på dækket – selv om vi har vaskemaskiner – er lige mig. Jeg kan også lide uniformiteten. Vi er en besætning, og vi arbejder sammen og gør det fælles. Og der gør uniformen klart sit til. Både når vi går i dagligt blåt eller når vi har den flottere udgave på, så vi kan repræsentere skibet pænt udadtil. Og så skal vi jo afsted på et vildt togt! Det er da bare at suge til sig og sige tak.


Elev nr. 32 – Otto Kristian Lunde Jacobsen – 18 år.


Hvorfor lige stå til søs på det her togt over hele to Atlanterhave?


Jeg vidste overhovedet ikke, at skibet skulle over to Atlanterhave, da jeg søgte om at komme med. Men det er da fedt. Jeg kommer selv lige fra 10. klasse og har bare lyst til at komme ud og prøve mig selv lidt af i livet. Indtil videre har det været meget spændende det hele og jeg meget ”inde” i selve oplevelsen. Jeg har endnu ikke tænkt langt nok frem i livet til at sætte mig nogle faste planer omkring uddannelse osv. Men det håber jeg da, at togtet her kan give mig en ide om.

Hvorfor render du rundt her – i stedet for at sidde foran en computer eller bag endnu en skolebænk?

Jeg er her ikke mindst fordi, jeg faktisk gerne ville væk fra skolebænken – en tid i hvert fald. Jeg vil gerne se et ret praktisk formål, med det jeg lærer. Og det gør man her om bord. Fysisk arbejde er helt OK med mig. Og at sove i hængekøje og alt det andet er bare nyt og spændende.

Hvad betyder ’Danmark’ for dig – så langt?

Jeg er først og fremmest meget stolt over at være her. Jeg er lidt stolt på egne vegne, men mest på grund af, at jeg kan være en del af skibet og traditionen. Og af at være en del af den her besætning. Jeg føler, at det her nu er ”vores” skib, og det er vigtigt, at vi viser det bedst muligt frem.

Læs også:
’Danmark’ har sat kurs mod Rio via Kattegat og Horsens
Læs også:
100 personer og tre-fire kokke

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078